WordPress er det mest anvendte system til at bygge hjemmesider med, den seneste statistik viser at lidt over 34% af alle hjemmesider er bygget med WordPress (kilde). Det er ikke et tilfælde, det springer særligt ud af at WordPress er Open Source.
Et kæmpe “økosystem”
Open Source betyder at der er mennesker verden rundt, som bidrager til at forbedre systemet. Bag WordPress er der flere hundrede tusinder af mennesker der bidrager i større eller mindre grad.
Det kan være forbedringer til WordPress’ kode, sikkerheden og hastigheden. Det kan også være oversættelser og mindre fejlrettelser. Ud over dette er der en kæmpe mængde mennesker der bidrager med plugins og temaer, helt gratis.
Alle disse gratis plugins og temaer er også Open Source – og det betyder der også til disse, er store mængder mennesker som bidrager med forbedringer.
En kontinuerlig strøm af opdateringer
Open Source er en kultur og som konsekvens af at der er så mange mennesker der dagligt bidrager med forbedringer, betyder det at der nærmest hver dag udkommer opdateringer til WordPress, plugins eller temaer.
For dig betyder det, at du helt gratis, får leveret nye funktioner, forbedringer til hastighed, sikkerhedsopdateringer og fejlrettelser direkte til din WordPress hjemmeside. Det vel og mærke uden det koster dig penge.
Opdatering af plugins og temaer giver dig sikkerhed og forbedringer
At opdateringerne er gratis rent økonomisk, betyder ikke nødvendigvis at de er uden omkostninger.
For rigtig mange føler sig ikke helt sikre på hvad de skal gøre med disse opdateringer. Det kan særligt føles utrygt hvis du tidligere har prøvet at opdatere f.eks. din computers styresystem og der som følge her af opstod fejl eller din computer gik i stykker.
Skal opdateringerne overhovedet installeres?
Ja, opdateringer bør installeres, det er der ingen tvivl om. Kigger vi på de to værst tænkelige scenarier som følge af manglende opdateringer, så er de
- Du bliver hacket fordi der mangler at blive installeret en opdatering
- Din hjemmeside er midlertidigt ude af drift fordi en opdatering gik galt
Hvilken ville du så foretrække? (husk vi snakker om værst tænkelige scenarier). Jeg tænker det kun kan være nummer 2.
Ja, det ville være surt med nummer 2, for det kan betyde tabte penge hvis du f.eks. har en webshop og det går galt. Det behøver dog ikke gå galt.
Du har indflydelse på om det går godt
Du har faktisk stor indflydelse på om det går godt (selvom det måske ikke føles sådan) og du kan gøre en del tiltag for mindske riskoen for, at noget går galt. Samtidig kan du også tage tiltag som gør, at du hurtigt kommer op og køre igen, hvis det går galt.
Tag backup, hver dag
Den første hovedregel er, at du altid har en backup og ved hvor den er gemt. Tager du en backup hver dag, så mister du maksimalt 24 timers arbejde og oftest betyder en backup at intet af dit arbejde går tabt.
Du kan læse mere om hvordan du kan tage en backup i dette indlæg.
Hav en liste af ting du tjekker hver gang du har opdateret
Blot fordi en opdatering ikke medførte nogle direkte fejl der fik din hjemmeside til at gå ned, betyder det ikke, at der ikke kan være fejl i forbindelse med selve brugen af hjemmesiden.
Derfor er det en god idé at du lave en liste over de vigtigste ting, din hjemmeside kan og tjekker dem når du har opdateret.
Det kunne f.eks. være:
- Virker dine kontaktformularer (og modtager du mailen)
- Virker forsiden og diverse “landing pages”
- Virker din nyhedsbrev formular, hvis du har sådan en
Har du en webshop ville det også inkludere
- Virker produktvisningerne
- Kan der lægges varer i kurven
- Virker “check ud” (kan man gå til betaling)
- Kan der lægges en ordre og kan der betales for den
Hav en plan for hvad du gør, hvis det går galt
Hvis du konstaterer at noget ikke virker som det skal eller hvis der er opstået en kritisk fejl som gør hjemmesiden uanvendelig, så er det godt at have en plan for hvad du gør. På den måde undgår du (unødig) panik.
Denne plan er naturligvis afhængig af dine kompetencer. Hvis du ved hvordan man genskaber eller fejlfinder på en hjemmeside, så kan du naturligvis straks gå i gang med, at udbedre fejlen. Mit bud er dog, at du læser dette indlæg fordi du netop ikke har disse kompetencer.
Så derfor vil din bedste plan være at have nogen som kan trædde til og hjælpe dig med, at få udbedret fejlene.
Kan du godt lide teknik? Så sæt dig (lidt) ind i versionsnumre
Et versionsnummer er en række af tal der følger med en opdatering og de følger et særligt format, der fortæller hvad en opdatering indholder.
Lige som der findes Windows 7, 8, 10, eller Mac med “OS X 10.11: El Capitan”, “macOS 10.13: High Sierra” og “macOS 10.14: Mojave”, så findes der i forbindelse med WordPress, temaer og plugins et særligt format for versionsnumre.
Ved at læse disse numre, kan det fortælle dig meget omkring en opdatering helt uden at kigge i detaljerne omkring den.
Så hvis du er lidt til den tekniske side, så kan det være du skal læse lidt omkring versionsnumre og hvad de er for en størrelse. De kan nemlig fortælle dig hvordan du med rimelig sikkerhed ved om du kan installere en opdatering uden bekymringer.