Dette indlæg er rettet til dig som har en smule gør-det-selv natur og gerne vil sikre dit arbejde ved, at være i stand til selv at tage en backup. Guiden tager udgangspunkt i, at du har en lille hjemmeside, typisk en “visitkort-“, “portfolio-” eller “virksomhedshedshjemmeside” som ikke har hundreder eller tusinder af billeder.
Sådan er WordPress bygget op
WordPress består af to dele. Den første del er filerne som udgør “koden” til WordPress, dine plugins og dit tema, samt de filer du har uploadet gennem mediebiblioteket (billeder, PDFer, Word-dokumenter, etc.).
Den anden del er databasen som indeholder indholdet til dine indlæg, dine sider, brugerprofiler og så indstillingerne til din hjemmeside, plugins og temaet.
Grundlæggende set, så ændrer filerne sig når du
- Installerer, sletter eller opdaterer WordPress, plugins eller dit tema
- Når du uploader nye filer til mediebiblioteket
Databasen ændrer sig, i modsætning til filerne, konstant. Hver gang du retter i et indlæg, tilføjer noget tekst, laver et nyt menupunkt eller ændrer en indstilling, så foretages der ændringer i databasen.
Databasen ændrer sig også når du
- Installerer, sletter eller opdaterer WordPress, plugins eller dit tema
- Når du uploader nye filer til mediebiblioteket
Så med andre ord, så ændrer databasen sig næsten altid, hvor filerne kun ændrer sig forholdsvist sjælden og ved nogle i nogle rimelig specifikke tilfælde (der er undtagelser, men ingen som er værd at nævne her).
Brug et værktøj til at tage backup med
Der er mange måder at tage en backup på, men for at gøre det nemt for dig vil jeg anbefale, at du bruger et plugin til det. Der er findes en del gratis plugins til at tage backup med, samt flere betalte løsninger. Blandt de gratis løsninger er der to jeg kan anbefale da de begge har eksisteret en del år, samt gør et godt stykke arbejde.
Duplicator
Duplicator er et godt plugin til at tage backups af mindre hjemmesider. Det er forholdvist enkelt at anvende og hvs du investerer en lille formiddag, så har du lært hvordan.
UpdraftPlus
Et andet fint plugin til at tage backup med er UpdraftPlus. Det er ligesom Duplicator nemt at installere og anvende.
Plugins er ikke til store hjemmeside
Næsten alle backup plugins har en grundlæggende problemstilling som gør at de ikke egner sig til backups af store hjemmesider, der har mange af billeder, filer og dokumenter. Typisk ikke være nok resourcer til at backupplugins kan køre pålideligt ifht. denne type hjemmesider.
På jævnt Dansk så betyder det, at for en backup kan udføres kræver det at pluginnet bruger din hjemmeside og det betyder der er en “begrænsning” ifht. hvor mange resourcer din hjemmeside må anvende ifbm. at tage backup. Er der ikke nok resourcer, så kan backuppen ikke blive færdig.
Det er hverken backup pluginnet eller hostingudbydernes skyld. Det er blot sådan verden ser ud ifht. backups og er der tale om professionelle hjemmesider, så skal du kigge på eksterne løsninger.
Hvis tilfældet er, at du har en stor hjemmeside eller en webshop, så vil jeg anbefale du kigger på vores professionelle backupløsninger i forbindelse med en serviceaftale.